Recept: Výborná dýňová polévka podle Honzíka aneb, jak se správně dělat nemá

Název mého receptu na dýňovou polévku může být zavádějící. Takže odháním všechny zdravě se stravující jedince, bio lidi a všechny, co nejsou připraveni na recept ve stylu správných Instagramových food blogerek. Nuže, recept na dýňovku jsem se rozhodl sepsat proto, že vždycky, když se před někým zmíním, že miluji dýňovou polévku, tak se dozvím, že jí pomalu nikdo nevaří… Prej neví jak. No tak Honzík vás jí naučí.

Co je třeba:

  • 1 dýně (velikosti hokaido)
  • máslo
  • 1 cibule
  • 3 střední brambory
  • sůl
  • pepř
  • 1 smetana
  • hovězí a slepičí bujon pro šmak
  • ponorný mixér, nebo sítko a trpělivost při pasírování

 

Postup:

  1. Jako první si okrájejte slupku z dýně. Varuju vás, jde to blbě a jde u toho chvílemi i o život, nebo při nejmenším o prsty. Když dýni oloupete, tak z ní vydlabejte semínka a pokrájejte na libovolně velké kostky.
  2. Zapněte slzné kanálky a nakrájejte si cibuli. Taky si můžete oloupat a připravit brambory.
  3. V hrnci si rozpalte máslo, na kterém osmahněte cibulku. Máslem nemusíte šetřit. Cibulku si osmahněte tak nějak akurátně
  4. Na cibulku prskněte dýni, kterou lehce také osmahněte. Potom to zalijte vodou, tak aby byla dýně ponořená a přidejte nakrájené brambory.
  5. A teď přijde gró celého receptu. Správně se to nemá, ale já do polévky dávám jednu kostku slepičího a jednu kostku hovězího masoxu. trochu osolíme a opepříme.
  6. Takhle polévku přivedeme k varu a vaříme cca 30 minut, aby se dýně i brambory rozvařily.
  7. Pak vezmeme tyčový mixér a všechno to pořádně rozmixujeme do hladka, nebo polévku pečlivě propasírujeme
  8. Do rozmixované polévky jako poslední chrstneme smetanu a polívku ještě asi tak tři minutky provaříme.
  9. Pokud by se vám polévka zdála hustá, což se může stát (záleží na dýni) můžete polévku trochu naředit vodou a ještě převařit. Správně má být dýňovka ovšem hustá.
  10. moc se jí nepřejezte. Věřte mi. Dobrou chuť.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *