Recept: Babiččiny plněné vdolky

Po nějaké době jsem se rozhodl vám napsat na blog zase nějaký ten recept. Jedná se zase o recept mojí babičky. A co si budem, babičky to prostě umí. Tyhle plněný vdolky já osobně považuju za topku mezi topkama a rád je čas od času podle babičky receptu, peču taky.

 

Co budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • 100g pískového cukru
  • 2 žloutky + vajíčko na potření
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g hery (nastrouhané)
  • 3dcl vlažného mléka
  • 1/2 kostky kvasnic
  • špetka soli
  • na kostičky nakrájená jablka (zhruba půl střední misky)
  • cukr na jablka + skořice (mohou být i rozinky a rum)

 

Postup:

  1. Jako první si zadělejte kvásek. Rozdrolte si droždí do misky. Přidejte 1 lžíci cukru a zalejte jednou deci vlažného mléka
  2. Pak jsou důležitá jablka, která je dobrá si připravit už předem. A to tak že si je očistíte a nakrájíte na kostičky. Takto nakrájená jablka posypte cukrem, podle své úvahy. Pokud mohu poradit, tak nešetřete, je to pak mňamóznější. Na jablka dejte i skořici. cca 1 lžíci. Můžete přidat i lžičku, či dvě rumu a rozinky.
  3. Pokud máte hotový kvásek, tak můžete začít s těstem. Na vále, nebo v zadělávce si smíchejte mouky, cukr, vanilkový cukr a sůl.
  4. Pak přidejte žloutky nastrouhanou heru, zbytek mléka a kvásek a ze všeho vypracujte hladké a tuhé těsto.
  5. Těsto nechte pak pod utěrkou v zadělávce vykynout.
  6. Po vykynutí těsta si vál poprašte moukou a na ten si udělejte stejné množství bohánků. Nejlépe rukou si vytvarujte kolečko, zhruba velké jako ruka a na něj dejte přiměřeně jablek. (Z těch si nezapomeňte slejt přebytečnou šťávu). Prostě tak, aby vám to šlo zabalit do požadovaného tvaru vdolku.
  7. Vdolky si dejte na plech nejlépe stranou, kde je spojený dolů. Plech si nevykládejte hlavně pečícím papírem. Vdolky při pečení pustí šťávu a rádi se lepí na plech. Pokud by jste na plech dali papír, tak se vám přilepí papír na vdolky a jíst vdolky s pečícím papírem fakt nechceš.
  8. Takto připravené vdolky ještě nesmíte zapomenout potřít rozšlehaným vejcem. Vdolky pak šoupneme do trouby, kterou si předehřejeme na cca 180°. Vdolky pečeme do zlatavo hněda.
  9. Vdolky necháme kvůli břichabolu vychladnout a pak se jima nafutrujeme. Dobrou chuť.

 

 

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *