Recept: Domácí chléb

Ač upeču všechno, tak nejsem zrovna zastánce pečení chleba, nebo rohlíků a housek. Nedávno mi ale doma zbyly kvasnice a já jsem si tak řekl, že bych mohl upéct chleba. Z předchozích zkušeností vím, že najít dobrej recept na chleba je umění. No a tak jsem pátral a pátral, až jsem vypátral, trochu si recept upravil v poměru mouky a vody a vzniknul fakt chutnej chleba, kterej teď čas od času peču.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 6 dcl vlažné vody
  • 3-4 rovné lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu (nemusí být)
  • kmín na posypání (nemusí být)
  • 1 kostka droždí – 42 g
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kostka cukru
  • vejce na potření

Postup:

  • Do zhruba dvou deci vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout. Kvásek kyne asi  minut.
  • Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej, zbytek vody a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
  • Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek a necháme přikryté utěrkou opět kynout, asi 30 minut.
  • Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem
  • Chléb na tuto teplotu pečeme asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na cca 200°C a pečeme ještě půl hodinky.
  • Tadáá… a chleba je na světě.
Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *