Recept: Hraběnčiny řezy
Po delší době jsem se rozhodl vám na blog napsat další z mých receptů. Teda on je to recept od mojí kamarádky, která mi ho před lety dala. Tehdy jsem tuhle buchtu neznal a začal jsem jí říkat švadlenčiny řezy, protože jsem si nemohl zapamatovat hraběnku.
Co budete potřebovat:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 3 velká vejce
- 3 velká jablka
- 2 lžičky skořice
- 180 g pískového cukru
- čtvrtka kypřícího prášku
- 100 g cukru moučka
- hrst rozinek (nemusí být)
- ořechy (nemusí být)
Postup:
- Nejpve si smíchejte mouku s pískovým cukrem a kypřicím práškem. Pak přidejte nastrouhané máslo, 1 lžičku skořice a žloutky. Bílky si dejte stranou.
- S těstem pracujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpustilo. Vytvořte bochník, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Po vychlazení si oddělte ⅔ těsta, zbytek dejte zpět do lednice.
- Těsto si vyválejte na tenkou placku a umístěte jej na plech o velikosti 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na dobu 15 minut.
- Mezitím si oloupejte jablka, nastrouhejte je nahrubo a smíchejte je se lžičkou skořice.
- Bílky si vyšlehejte do husté konzistence. Když jsou téměř hotové, přidejte cukr moučka po lžících a šlehejte do husta.
- Na upečený korpus dejte jablka, na jablka můžete dát rozinky a ořechy. Ty pak zakryjte je vrstvou vyšlehaných bílků.
- Pak si vyndejte zbytek těsta z lednice to nahrubo nastrouhejte navrch buchty.
- Takto buchtu dejte zase do trouby a pečte dalších asi 45 minut (dozlatova)
Sdílej