Herbář: Kopřiva dvoudomá

Minulý týden jsem dělal kopřivový sirup a tak jsem se rozhodnul, že vám o kopřivě něco sepíšu. Kopřiva je totiž asi nejméně žádaná bylina na našich zahradách a přitom je to nejléčivější bylina, která snad u nás roste. Už naši předci věděli, že je kopřiva hodně zdravá rostlina a přidávali ji často na svůj jídelníček.

Samozřejmě všichni víme, že kopřiva pálí, proto je dobré kopřivy sbírat v rukavicích. A sbírat je můžeme celoročně. Avšak z jara, konkrétně do konce května obsahují a vyplavují kopřivy nejvíce léčivých látek. Ty se hlavně drží v listech horní části rostliny.

Jak jsem již zmínil, tak naši předci kopřivy hojně využívali v kuchyni. U nás se stále drží Velikonoční tradice, kdy kopřivy přidáváme do sekanice, neboli Velikonoční nádivky. Mimoto můžeme ale kopřivu zpracovat na špenát, polévky, palačinky, omelety a jako planou zeleninu.

Kopřivy lze také používat do koupelí nohou, nebo třeba na vlasy, jako zábal, kdy kopřivy vlasům dodávají lesk a pružnost a vyživují dobře vlasovou pokožku.

 

Účinky kopřivy:

  • čistí krev
  • anémie, chudokrevnost
  • napomáhá při revmatismu
  • klouby, šlachy
  • otoky
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • ledviny, močové cesty
  • záněty
  • ekzémy, alergie
  • očisty
  • proti virům
  • játra, žaludek

Kopřivový sirup

Nasbíráme si asi 60 až 100 mladých výhonků kopřiv, které zalijeme 2 litry převařené vody. Do vody nakrájíme jeden citron na plátky. Takto necháme kopřivy louhovat 24 hodin. Pak je přecedíme, přidáme 2 kg cukru a 30 g kyseliny citronové. Na mírném plameni pak směs vaříme a mícháme dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Pak sirup nalijeme do čistých lahví a uskladníme v lednici. Sirup má močopudné, protizánětlivé účinky a detoxikační účinky.

 

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *