Recept: Pečený čaj
Máte rádi pečený čaj? A dáváte rádi k Vánocům vyráběné dárky? Co takhle někoho obdarovat právě voňavým pečeným čajem? Pečený čaj znaly a dělaly už naše prababičky. V posledních letech se však jeho výroba vrací opět do módy.
Co budete potřebovat?
- Ovoce (jablka, hrušky, višně, švestky, meruňky, pomeranče, kiwi, mango, či hroznové víno, rybíz)
- Citron
- Pískový cukr
- Vanilkový cukr
- Skořicový cukr
- Koření (Hřebíček, skořice, badyán, anýz) /podle chuti
- Rum (1 panák, jako konzervant)
Při volbě ovoce také myslete na to, že minimálně čtvrtina ovoce by měla být kyselejší chuti. Určitě by tak neměl chybět citron.
Postup:
Ovoce očistěte, umyjte a nakrájejte na stejné kousky. Jablka zbavte jádřinců, peckoviny zbavte pecek, citrusy oloupejte a zbavte bílých vláken. Kůra a bílá vlákna by totiž čaji dodaly nežádoucí hořkou chuť.
Ovoce zasypte cukrem. Čím více cukru, tím bude čaj sladší. Obecně se doporučuje minimálně půl kila cukru na jedno kilo ovoce. Pro obohacení chuti můžete přidat i skořicový a vanilkový cukr.
Vše smíchejte a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180-200 stupňů Celsia. Doba pečení se liší v závislosti na použitém ovoci. Tu správnou chvíli poznáte podle oka. Třicet až čtyřicet minut by však mělo stačit. Během pečení směs alespoň dvakrát promíchejte.
Ještě teplou směsí naplňte skleničky a otočte je víčkem dolů. Vhodnější jsou skleničky, které jsou menší. Po otevření je totiž nutné čaj rychle zkonzumovat. Uchovávejte ho v chladu!