Recept: Vánočka jako od babičky

 

Máme pár dní do štědrého dne a věřím, že u vás doma vrcholí Vánoční přípravy. Jako jedna z posledních věcí, která se na Vánoce připravuje, je vánočka. Já jsem Vánočku pár let nepekl a letos jsem se rozhodl, že vánočku zase upeču. Vlastně jsem nepekl jen jednu.

 

 

Co na vánočku budu potřebovat?

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 140 g tuku
  • 140 g cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • čtvrt litru mléka
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 40 g rozinek
  • 35 g mandlí
  • špetka soli
  • vejce na potření

 

V části mléka se 40 g cukru a lžící mouky si uděláme kvásek. Kvásek se dělá tak, že rozdrolíme kvasnice, které s ostatními surovinami promícháme a na teplém místě je necháme pracovat. V míse si utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl. K utřenému tuku přidáme mouku. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdřív vařečkou zpracujeme těsto v zadělávce. Pak do těsta přidáme rozinky, které si předem nechám naložené v rumu. Pak je přeložíme na vál a rukou vypracujeme těsto. Těsto je hotové, když se nechytá k válu. Takto zpracované těsto dáme do mísy, poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát více (může trvat i dvě hodiny), vyklopíme jej na vál a zpracujeme z něj Vánočku. Vánočku pleteme z devíti pramenů. Hotovou Vánočku potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

 

 

V troubě pečeme vánočku nejdřív zprudka, potom ubereme. Pokud se vám bude vánočka péct rychle, můžeme jí přikrýt alobalem. Aby se vám vánočka nerozjela stejně jako mě (viz fotka), prošpikujte jí špejlama, které po upečení vyndáte.

 

Doufám, že se Vám Vánočka povede. Dobrou chuť.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *