Recept: Lívance

 

Vítejte na mém blogu. Včera jsem si po dlouhé době dělal k obědu lívance. Vždy, když je jím, tak si vzpomenu na svého dědu, který mi vždycky říkal, abych si je do cukru dával dírkatou stranou, aby se tam vešlo více cukru. Samozřejmě, že je to jen taková blbůstka. Děda jen prostě věděl, jak si vychutnávat jídlo. Pravdou ale je, že lívance jím podle dědovi rady dodnes. Na Instagramu jste si odhlasovali, že by jste chtěli recept na lívance hodit na blog, takže jsem se do toho pustil. Recept je podle mojí babičky, která dělá lívance na plotně a na takovém tom lívancovém plechu, což je strašně retro záležitost a jsou strašně dobrý. Ale připravíte je i na obyčejné pánvičce.

  • 150g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 200 ml mléka

Nejprve si smícháme všechny suché suroviny a potom přidáme ostatní. Vypracujeme si hladké těsto. Je o hustější než na palačinky, které necháme zhruba patnáct minut odpočinout na lince aby nám naboptnalo. Někde vedle v malém kastrůlku si rozpustíme máslo a sádlo. Zhruba vrchovatou lžíci od každého, aby vám zbylo nejen na smažení, ale i na potírání. Pak už jen vytáhneme pánev, kterou potíráme omastkem a můžeme smažit. Lívance se dělají rychle a takřka rychle tmavnou. Otočíme, jakmile není vrchní strana už tekutá, a druhou stranu smažíme dozlatova.

A to je celé umění. U nás se lívance jedí s cukrem a skořicí. Do talíře si smícháte moučkový cukr se skořicí, lívance si potřete omastkem a oválíte v cukru. Samozřejmě si je můžete dát s čímkoliv. Výborné jsou třeba s malinovou marmeládou a v létě s merendou z čerstvých borůvek. Dobrou chuť.

Share

Comments

comments

Autor: Honzík Lací

Ano, jsem teplej, ale jsem hlavně člověk, homofobní jedince nic číst nenutím.
Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *