Honzíkův Herbář (13): Borůvka

Přeji vám všem krásné úterý a vítám vás u Herbáře číslo 13, který je také posledním Herbářem letošního roku. Ještě stále přemýšlím, jestli zanechat úterý jako den, kdy bude vycházet článek nebo ne, takže sledujte můj IG, kde se to dozvíte.

Herbář zakončím Borůvkama. Borůvky jsou nejen výborné plody, ale-i výborné bylinky, které každý rok strašně rád sbírám a kvůli kterým si i rád vždy přivstanu a vypravím se do lesa.

 

BORŮVKA

Brusnice borůvka, u nás známá pod lidovým jménem borůvka je významným zdrojem antioxidantů , které dokážou velmi účinně pomáhat například při léčbě rakoviny. Její keříky najdeme většinou v jehličnatých lesích, kde často tvoří mohutné kobercové porosty. Borůvky sklízíme v období června a července, kdy dozrávají. Konzumovat je můžeme čerstvé i sušené.

Borůvky posilují náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky mají vysoký obsah železa a dalších bioaktivních látek. Čerstvé, sušené i mražené jsou výborným lékem při respiračních onemocněních a chřipce.

Umějí zlepšovat zrak a jsou prevencí proti šerosleposti. Borůvky se také využívají proti střevních potížích a průjmech, protože fungují dobře jako desinfekce a staví. Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně a tím vyplavují škodliviny z těla.

Borůvky sušíme v tenké vrstvě na teplém a suchém místě. Nikdy ne na přímém slunci. Při sušení je občas prohrábeneme. Dobře usušené borvky nesmí být při rozzmáčknutí vlhké. Ze sušených borůvek si můžeme připravit výborný čaj. 1 lžíci borůvek zalijeme 0,5 litry vody a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut a potom necháme odstáte dalších 15 minut louhovat. Čaj přecedíme, osladíme a podáváme s plátkem citronu.

Listy borůvek mají podobné účinky jako borůvky samotné. Sklízíme je počátkem léta a sušíme pro pozdější užití. Čaj z těchto listů je vhodný při střevních a žaludečních potížích. Dokáže i mírně snížit cholesterol a cukr v krvi.

 

Recept

Z listů borůvek si můžeme připravit léčivý odvar. Stačí 2 čajové lžičky sušených listů zalít 250 ml vroucí vody. Necháme stát 10 minut, poté scedíme a popíjíme v průběhu dne. Odvar je vhodný při střevních a žaludečních potížích a při snižování cukru a cholesterolu v krvi. Působí příznivě na ledviny a močové cesty, které čistí a desinfikuje. Na rozdíl od plodů se nálev používá i při léčbě zánětu močového měchýře.

 

Tak a to je z dnešního Herbáře úplně všechno. A vlastně nejen z toho dnešního, ale -i celkově. Dnešní Herbář byl poslední a já děkuji všem za to, ktreří Herbář četli a kterým se líbil. I tak vás ale vyzvu, aby jste sledovali i jiné články, které na blogu píšu. Mějte se krásně 🙂

 

Článek NEPLASTUJ: http://honziklaci.cz/clanek-neplastuj/

Můj nový MERCH: http://honziklaci.cz/kategorie-produktu/latkove-tasky/

 

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *