Recept: Velikonoční sekanice

Určitě každý z vás zná tenhle tradiční Velikonoční pokrm z kopřiv. Samozřejmě každý tuhle pochoutku dělá trochu jinak. Ale spousta lidí sekanici nedělá, nebo neumí, tak jsem se rozhodl vám sepsat recept mojí mamky. I když teda vlastně nevím, jestli je tenhle recept úplně správný, jelikož si myslím, že naše babička dělá sekanici trochu jinak. Každopádně, sekanice nám takhle chutná asi nejvíc. V dřívějších dobách se sekanice připravovala bez pečiva, základ tvořilo svářené mléko s krupicí. Sekanice se podává na bílou sobotu k večeři.

Co budete potřebovat?

  • cca 1 litr mladých jarních kopřiv
  • 12 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 12 vajec
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • 250 g uzeného, nebo škvarků (může být i mleté maso, či měkký salám)
  • 3 cibule
  • 10 stroužků česneku

 

Postup:

  1. Všechny rohlíky si nakrájíme na kolečka. Také si připravíme cibuli, kterou si pokrájíme na kostičky a stejně tak česnek, který si nakrájíme na plátky
  2. na pánvi si rozehřejeme sádlo, na kterém si necháme zesklovatět cibuli a přidáme k ní i česnek. Poté si k cibuli na pánev přidáme uzené
  3. Kopřivy si spaříme. A to tak, že je třeba dáme do sítka a prolijeme je vařící vodou. Spařené kopřivy nakrájíme nadrobno.
  4. Jako další si rozdělíme žloutky od bílků všechna vajíčka. Z bílků našleháme sníh. 6loutky rozkvedláme se solí a mlékem
  5. Poslední krok je nejzábavnějsí, protože všechno dáme do velké misky a uděláme z toho pořádnou fašírku, tak aby se vše promíchalo.
  6. Fašírku dáme na sádlem vymazaný plech. Sekanici pečeme asi na 180° stupňů, zhruba 40 minut dozlatova.
  7. Po vyndání z trouby, je dobré sekanici potřít máslem, nebo sádlem.
Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *