Recept: Rohlíčky

Mám pro vás další mega tučnou, ale mega dobrou chuťovku. Recept na tyhle rohlíčky mám od babičky a ta ho má zase od tety z Dražic, takže to vypadá, že ten recept je možná stejně starej jako lidstvo samo. Babička tyhle rohlíčky peče s jablečnými povidly, nebo tvarohem a posledních pár let i s mákem. Já jsem milovník jablečných, který vždycky vyjídám, když je babička napeče. A já pro sebe si peču jenom jablečný. Druhým favoritem jsou tvarohový, který si taky upečte. Každopádně, tahle dávka těsta je asi na 60 rohlíčků a je to časově náročnější.

 

Co budete potřebovat:

  • 500 dkg hladké mouky
  • 1 hera
  • 1 balíček kvasnic
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 10 lžic teplého mléka
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1.  Jako první si rozdrolíme kvasnice, ke kterým dáme lžíci cukru a tři lžíce teplého mléka a necháme si vzejít kvásek
  2. Na vále, nebo v zadělávce si smícháme mouku, sůl, zbytek teplého mléka, nastrouhanou heru a kvásek. Ze všeho rukou zpracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinku odpočinout v teple.
  3. Mezitím si můžete připravit náplně. Já jsem například neměl povidla, tak jsem rozvařil jablka a pak jsem do nich přidal pár nastrouhaných piškotů a trochu kokosu, aby náplň nebyla moc řídká. Pokud by jste měli náplň řídkou, tak se vám rohlíčky nepovedou, na to vemte jed. Tvarohovou náplň nijak připravovat nemusíte. Do rohlíčků se dává samotný tvaroh. Můžete do něj přidat třeba rozinky podle chuti.
  4. Po hodině těsto znova párkrát prohněteme a dáme se do přípravy rohlíčků.
  5. Z těsta si vždy vyválejte kolo. Já si vždycky vyválím slabý plát a větší miskou, nebo hrncem, si z něj vyříznu pravidelné kolo. Rohlíčky se pak lépe balí.
  6. No a pak si kolo rozdělíme na trojuhelníčky, na které lžičkou dáváme náplň a balíme z nich rohlíčky. U prvních rohlíčků vám možná přijde, že to jako rohlíčky nevypadá, ale trochu si s tím v ruce pohrajte a určitě se povedou.
  7. Rohlíčky ničím nepomazávám a rovnou je strčím do trouby, kde je peču asi na 200 stupňů, lehce do zlatova.
  8. Vychladnuté rohlíčky se pak obalují v moučkovém cukru, protože samotné těsto se nesladí, takže by nebyly bez obalení chutné.

Doufám, že se vám rohlíčky povedou a budou chutnat, tak jako chutnají každému, kdo je od nás kdy ochutnal.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *