Recept: Jedlé Vánoční dárky

Jestliže si právě lámete hlavu, čím pod vánočním stromečkem obdarovat své blízké, když vlastně všechno, co potřebují, už mají, pak vězte, že nejvíc parády uděláte s dárky, které sami vyrobíte. A pokud se ty dárky ještě ke všemu dají sníst nebo vypít, máte úspěch zaručen. Darovat k Vánocům jídlo není nic neobvyklého. Mě samotnému dává babička vždy tašku plnou jídla. Známe ale babičky. V tašce tedy najdu většinou trvanlivé potraviny. To se doma neztratí, ale jde to udělat i stylově.

 

Ochucený olivový olej

Hodí se především do studené kuchyně, do zálivek na saláty, k zakápnutí polévky či bruschetty. Ještě o úroveň výš stojí ochucený olivový olej – můžete ho koupit v obchodě, bude ale mnohem dražší, a navíc si ho můžete doma vyrobit úplně snadno a třeba i ze surovin z vlastní zahrádky. Můžete takto připravit různé příchutě – česnekovou, chilli, citronovou, rozmarýnovou… Olej darujte v ozdobných skleněných lahvičkách i s bylinkami nebo kořením – intenzita chuti se bude zvyšovat a zároveň bude sklenička hezky vypadat.

  • 300 ml zastudena lisovaného olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 3 snítky rozmarýnu
  • místo česneku můžete použít třeba chilli papričku a místo rozmarýnu sušenou kůru citronu
  1. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme usušit. Usušíme též snítky rozmarýnu.
  2. Do čisté lahve, nebo sklenice naskládáme sušené potraviny
  3. olivový olej nalijeme do hrnce a zahřejeme ho na 90 stupňů a pak jím naplníme sklenici, či lahev.
  4. Uzavřeme je víčky a necháme zchladnout.
  5. Olej by měl před otevřením nějakou dobu odpočívat. Takže pokud se do receptu  pustíte, je nejvyšší čas.

 

Sada na grilování

Pokud máte mezi známými někoho, kdo se už nemůže dočkat, až na jaře znovu roztopí gril, pak mu nesmí chybět tenhle skvělý set na grilování. Obsahuje domácí kečup a grilovací koření, a pokud ho ještě navíc doplníte o grilovací kleště a jehlice na špízy a vše darujete na pěkném dřevěném prkénku, získáte dárek snů.

Kečup

  • 400 g rajčatového protlaku
  • 100 ml bílého octa (nejlépe vinného)
  • 60 ml vody
  • 80 g pískového cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého sušeného česneku
  • ¼ lžičky mleté sušené cibule
  1. Všechny ingredience smícháme v hrnci, přivedeme k varu a na mírném ohni prováříme do požadované hustoty, asi 20 až 30 minut. Skleničky, v nichž
  2. Kečup ochutnáme a případně přidáme některou z ingrediencí, abychom získali ideální chuť.
  3.  Kečup naplníme do skleniček, zavíčkujeme a vložíme do hrnce s vroucí vodou tak, aby hladina sahala asi do třetiny až poloviny výšky skleniček. Takto zavařujeme půl hodiny, kečup poté necháme zchladnout.

 

Grilovací koření

  • 4 lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce pálivé papriky (nebo uzené)
  • 2 lžíce sušené mleté cibule
  • 1 lžíce sušeného mletého česneku
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička oregana

Všechny suroviny smícháme a směs nasypeme do ozdobné dózičky nebo skleničky. Uchováváme v temnu.

 

Marmeláda

Dobře může vypadat i darovaná domácí marmeláda, povidla či jiná zavařenina. Stačí vzít zavařeninu, kousek hezké látky, provázek, nebo stužku a něco na ozdobení a máte dárek hotový.

Stejně tak můžete k Vánocům darovat domácí vaječný likér. Recept na jeho přípravu najdete kliknutím TADY.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *