Recept: Marmeláda (nejen ze šípkových květů)

Tak jsem se konečně dokopal k tomu abych sepsal slíbený recept na marmeládu. Sice už je hodně pozdě na sběr šípkových květů, ale podle tohoto receptu uděláš marmeládu ze všeho z čeho lze marmeládu dělat. A jako že jde ze všeho. Z tohoto množství květů budeš mít zhruba tři menší skleničky marmelády. Z ovoce zhruba 4-5 menších skleniček (podle ovoce).

 

Co budete potřebovat:

  • 8 hrnků květů šípků (půl kila ovoce)
  • 2 hrnky převařené vody (3 hrnky)
  • půl hrnku šťávy z citronu
  • půl kila pískového cukru
  • 8 lžic želírovacího cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

 

Postup:

  • Květy dáš do hrnce, zaliješ šťávou z citronů a přidáš kyselinu citronovou. Takhle necháš květy namočené 24 hodin. Pokud děláš marmeládu z ovoce, není ho třeba nechávat odstát. Ovoce s vodou, šťávou z citronu a kyselinou rozmixuj.
  • Šťávu z květů druhý den přecedíš přes plátno.
  • Teď už je postup na obě verze marmelády stejný. Do nálevu z květů, či ovoce přidej cukr a želírovací cukr a dej vařit.
  • Marmošku vaříš tak dlouho dokud nezhoustne. Ovšem ne moc dlouho, aby se nezačala připalovat. Pokud si nejsi jistý/á, zda je marmeláda dost hustá, kápni lžičkou trochu marmelády na talířek a nech jí vychladnout, aby si viděl/a jestli je dost hustá.
  • Marmeládu dej do čistých a nahřátých sklenic na šroubovací víčko. Chytni ji do utěrky a párkrát se skleničkou zatřep nahoru a dolů. Marmeládu pak postav vzhůru nohama a nech jí tak vychladnout.

 

A to je celá věda vaření marmelády. Ať se ti marmoška povede. 🙂

Sdílej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *