Recept: Chřest na másle se zapečeným masem

Chřest na másle je jedna z mých nejoblíbenějších pochoutek na jaře, když právě začíná chřestová sezóna. Já mám rád chřest na másle samotný, ale dá se použít i jako příloha právě k masu. Ať už zapečenému, nebo k jakémukoliv masu grilovanému.

 

Co budete potřebovat? (2 porce / 1 1/2 hod.)

  • Svazek zeleného chřestu
  • cherry rajčátka
  • 1/2 kg kuřecích prsou
  • šunkový salám
  • kremžská hořčice
  • 1 smetana na vaření
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř

 

Kuře:

  • Jako první si nakrájíme na drobno cibuli, kterou rozprostřeme na dno zapékací mísy. Na cibuli vyskládáme osolená a opepřená kuřecí prsa.
  • Prsa lehce potřeme kremžskou hořčicí a na to celé poklademe plátky šunkového salámu.
  • Jako poslední, než to vše dáme zapéct do trouby, to zalijeme jednou celou smetanou.
  • Kuře pečeme zhruba na 200 stupňů asi hodinu

Chřest:

  • Do  chřestu se pustíme asi 20 minut před dopečením kuřete.
  • Jako první ho zbavíme tvrdých konců, které vyhodíme.
  • Potom si odkrájíme hlavičky chřestu, které si dáme stranou. Také si připravíme rajčátka, které si nakrájíme na půlky
  • Zbytek stonků chřestu si nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky
  • Na pánvi si rozehřejeme asi dvě lžíce másla (nic jiného)
  • Když se máslo rozpustí, přidáme nakrájené kousky stonků, které lehce osolíme a opepříme (pozor na přesolení)
  • Ty smažíme asi 10 minut. Stonky smažením změknou
  • Když máme stonky smažené, přidáme hlavičky chřestu. To pak smažíme dalších 5 minut
  • Nakonec přidáme rajčátka, která s chřestem smažíme poslední tři minuty.

 

A to je vše, co vám k receptu mohu říct. Jak už jsem zmínil na začátku, tak chřest s rajčaty lze jíst i samotně, jako svačinu, nebo ho právě použít k masu. Dobrou chuť.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *