Recept: Vánočka z jemného těsta

Dnes vás zdravím od receptu na Vánočku. Uteklo to jako voda a dnes je tu jeden z posledních receptů letošních Vánoc s Honzíkem. Zítra se můžete těšit na recept na bramborový salát, čímž budou Vánoční recepty pro letošní rok završeny. Vrťme se ale k dnešní Vánočce.

Co budeme potřebovat?

  • 1kg polohrubé mouky
  • 220g tuku
  • 220g cukru
  • 4 žloutky
  • 60g droždí
  • 1/2 litru mléka
  • citronová kůra
  • 40g rozinek (nemusejí být)
  • 70g mandlí (plátky)
  • 10g soli
  • vejce na potření

Postup:

  1. Jako první si samozřejmě uděláme kvásek. Použijeme hrstku mouky se 40g cukru a pár lžic mléka.
  2. V míse si utřeme žloutky s cukrem a nahřátým tukem.
  3. Do zbylého mléka si rozpustíme sůl.
  4. Mouku prosejeme k utřenému tuku se žloutky. Přilijeme k tomu kvásek a mléko se solí.
  5. Nejprve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je těsto z počátku řidší. Později zhoustne.
  6. Těsto potom vyklopíme na vál a rukou ho začneme zpracovávat. Těsto je dobře hotové ve chvíli, kdy se nám nechytá válu.
  7. Do vypracovaného těsta nyní zapracujeme rozinky a větší část mandlí. (pár si jich necháme na posypání vánočky)
  8. Těsto dáme zpět do mísy, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a někde v teple ho necháme kynout.
  9. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je ho dvakrát tolik. To může trvat i dvě a více hodin, podle teploty v místnosti.
  10. Těsto opět vyklopíme na vál a začneme ho zpracovávat na vánočku
  11. Čím lepší těsto na vánočku máme, tím více je třeba ji dělat užší a vyšší. Těžké těsto se pečením spíše rozlézá.
  12. Upletenou vánočku můžeme nechat ještě hodinu vykynout.
  13. Než jí vložíme do trouby, tak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a z vrchu opatrně vpíchneme špejle. To abychom měli jistotu, že se nám Vánočka při pečení nerozjede.
  14. Vánočku vkládáme do rozpálené trouby. Asi na 200 stupňů. Po krátkém zapečení teplotu ubereme asi na 180 stupňů.
  15. Vánočku pečeme asi hodinu a půl dozlatova. Že je pečená se můžeme přesvědčit propíchnutím špejle.

 

Doufám, že se vám Vánočka povede a bude vám chutnat. Spousta lidí má z pečení Vánočky strach. Ale nebojte se, i když recept vypadá složitě, tak není.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *