Recept: Babiččiny nejlepší medové řezy

Tak tenhle malej, sladkej zázrak si uložte, přepište a hlavně upečte. Jakmile totiž ochutnáte tyhle řezy, tak si je zamilujete. To mi fakt věřte. A taky zjistíte, že obyčejnej medovník, není vlastně až tak dobrej. Tyhle řezy patří k těm náročnějším na přípravu, ale věřím, že je zvládnete každej. Moje babička je vždycky peče, při významnější příležitosti. Když někdo z rodiny slaví narozeniny, když jde o rodinou sešlost, nebo je také vždycky peče při zabijačce. Mimochodem nutno podotknout, že fotky které jsem použil k tomuto receptu vznikly takřka za pochodu. A to mezi tím, než jsem si medové řezy přivezl domů od babičky a než jsem je do sebe všechny naládoval u kafe. Takže doufám, že vám se povedou v hezčím tvaru, než v jakém jsem je dovezl já od babičky, zabalené v alobalu.

 

TĚSTO

  • 25 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg másla
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 a půl lžičky sody
  • 65 dkg hladké mouky
  • 2 vejce

V kastrůlku si rozehřejeme máslo, med a přidáme mléko. Do toho zamícháme moučkový cukr a sodu. Tuhle směs přivedeme k varu. Jakmile se směs začne vařit (poznáte, že směs začne hodně pěnit), tak jí stáhneme a do horké směsi přidáme mouku a vejce. Hned vypracujeme hladké těsto. Pokud má tendenci vám těsto řídnout, tak můžete při zapracování těsta přisypávat lehce mouku.

Jakmile se nám těsto nelepí a je hezky hladké, tak si jej rozdělíme na tři stejné díly, které vyválíme na tenké pláty (tak aby byly akorát na plech). Pláty rychle upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. To že jsou upečené poznáte tak, že na sobě pláty mají bublinky a začínají hnědnout. Po upečení jsou pláty křehké a tvrdé a mají tendenci praskat. Pokud vám ovšem plát praskne při manipulaci, tak nevěšte hlavu. Všechno se dá hezky poslepovat krémem.

 

KRÉM

  • 1 celé máslo
  • 15 dkg moučkového cukru
  • litr mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 10 lžic Hery
  • 8 lžic hladké mouky

Předem si uvaříme pudink, na který použijeme oba pytlíky pudinku a celý litr mléka. Když pudink vychladne, tak si ho dáme do větší nádoby. Budeme do něj postupně přidávat zbytek ingrediencí. Použijte šlehač, kterým do pudinku všechno hezky zapracujete a krém bude hezky nadýchaný.

 

Čokoládová poleva

  • 8 dkg ztuženého tuku
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 až tři lžíce mléka
  • 1 lžíce pudinkového prášku
  • 8 dkg moučkového cukru

V kastrůlku si rozpustíme tuk, přidáme mléko a všechny ostatní ingredience. Když se vše hezky rozpustí, můžeme tím polít medové řezy. Pokud by jste chtěli experimentovat a měli jste skvělej nápad, že čokoládu na řezy dávat nebudete, tak vás od toho odradím. Já takový nápad měl a nevím jak je to možné, ale bez čokolády nahoře nejsou dobré.

 

PROMAZÁVÁNÍ

Jakmile máte upečené pláty těsta a připravený krém, tak se můžete pustit do promazávání řezů. Tady vám dám radu. A to takovou, aby jste si krém rozdělili do dvou misek. Dejte na mě. Když těsto promažete a polijete čokoládou, tak přichází ta nejtěžší část. Uležení! Řezy se musí alespoň 24 hodin nechat uležet, aby byli měkké. A věřte mi, že to jsou ta nejhorší muka.

 

Pokud vše zvládnete (tím myslím tu nejhorší část…čekání), tak vám slibuju, že si vážně pochutnáte. Jestli se někdo odváží a vyzkouší tenhle recept, tak mi dejte vědět na mém Instagramu. Jsem zvědavý na vaše výtvory. Hodně štěstí a dobrou chuť. 🙂

 

 

 

 

 

Sdílej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *