Recept: Babiččina Krajkovice

Krajkovice, Bramborka, nebo taky Báč. Pro tuhle buchtu platí snad nekonečno názvů a každej tomu řiká jinak. Můj strejda, kterej jí miluje, jí říká Krakatice 😀 U nás doma to ale byla vždycky Krajkovice. Slaná bramborová buchta, na kterou jsem se rozhodnul vám napsat recept.

Co budete potřebovat:

  • Asi sedm středně velkých brambor
  • cca 200g polohrubé mouky
  • menší hlavičku česneku
  • 2 hrnky mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 3 vajíčka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 kypřící prášky (nebo 1/2 kostky droždí)
  • 150g šunky, uzeného, švarků, nebo mletého masa (podle toho co je doma)

U bodu s kvasnicema, nebo kypř. práškem, budete možná zmatení. Moje babička totiž buchtu dělá z kvásku, já používám pouze kypřící prášek. Takže nechám na vás, co zvolíte.

  1. Připravte si větší mísu, do které si nastrouháte na jemno brambory. Ty hned zalijte mlékem, aby vám nezčernaly. Pokud jste se rozhodli dělat kvásek, tak si nechte trochu mléka do kvasnic. Pak brambory osolte. Když je ochutnáte, tak musí být mírně přesolené.
  2. Přidáme vejce a všechny ostatní ingredience. Tady do těsta přidáme i vykynutý kvásek. Těsto pořádně zamícháme. Mělo by mít zhruba stejnou konzistenci, jako na bramboráky.
  3. Připravíme si plech, který vymažeme sádlem, nebo olejem a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou a těsto na něj rovnoměrně nalijeme. Někdo plech dokonce vysejpá celým mákem, což mi teda popravdě nechutná.
  4. Takhle buchtu vložím do trouby a tam jí peču zhruba na 180 až 200 stupňů do doby než je hezky zlato-hněda.

 

Tak a to je celé kouzlení. Buchta se hodí i třeba k polívce. Babička jí dělá k bramboračce, nebo česnečce, kam si jí vždycky nalámu na kousky. Nebo jí můžete uždibovat i jako slanou pochoutku ke kafíčku. Dobrou chuť.

 

 

Sdílej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *